Engel Biziz Derneği, Öncelikle çalışmanız için kutlamak istiyoruz sizleri. Tek kelimeyle muazzam bir klip izlediğimiz. Heyecanlanarak tebessüm ettiğimiz. Ancak kamera ve teknik kısımlara gelene kadar birçok hazırlık süreci olduğunu tahmin edebiliyoruz. O yüzden bir söyleşi aracılığıyla hem kendi merakımızı hem de bizleri takip eden insanları bilgilendirmek istiyoruz. Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

ENGELSİZ KOCAELİ İÇİN ÇAL NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Öncelikle çalışmanız için kutlamak istiyoruz sizleri. Tek kelimeyle muazzam bir klip izlediğimiz. Heyecanlanarak tebessüm ettiğimiz. Ancak kamera ve teknik kısımlara gelene kadar birçok hazırlık süreci olduğunu tahmin edebiliyoruz. O yüzden bir söyleşi aracılığıyla hem kendi merakımızı hem de bizleri takip eden insanları bilgilendirmek istiyoruz. Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

En temel konudan başlayalım istiyoruz. Özel eğitime ihtiyacı olan insanlarımız için müziğin öneminden bahseder misiniz?

Özel gereksinimli öğrencilerde başarı motivasyonu çok önemlidir ve bu açıdan özel eğitimde müzik çok değerlidir. Çocuklar müzikle eğlenerek yaratıcılıklarını geliştirir ve duygularını ifade edebilirler. Kaygı ve stres durumları dengelenerek dikkat, odaklanma, işitsel dikkat ve belleklerinde gelişme sağlanır.

Müzik ve ritimin gelişimde nasıl bir etkisi var?

Ritim çalışmaları özel eğitimde öncelikli çalışılması gereken bir konudur. En bilindik ve kullandığımız yöntemlerden olan Orff Schulwerk’den bahsederek bu sorunuzu cevaplamak istiyorum. Müzik, hareket (dans) ve konuşma gibi üç faaliyetin bir arada kullanıldığı, insanın içinde zaten var olan yaratıcı güçleri ortaya çıkarmasına ortam hazırlayan, temelinde ritimi hareket ve konuşma olan, insanların içinden geldiği gibi müzik yapıp, dans etmesine, doğaçlama yapmasına olanak tanıyan, insana bütün sanatsal alanları kombine ederek öğrenme ortamı sunan bir eğitim anlayışıdır. Bu temel pedagojik müzik yaklaşımı özel eğitim öğrencilerinin gelişimlerinde çok olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Öğrenciler ritim ve dans etkinlikleriyle duygu durumlarını düzenlerler. Kuşkusuz hayatın bir ritmi vardır ve bu sayede bizlerin de yaşamı ritim ve dansla ifade edebilmemizde ciddi katkılar sağlamaktadır.

Bu projeye kadar özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar ve gençlerle bireysel olarak ve sınıf içi yaptığınız çalışmalar var mıydı?

Proje komisyonunda müzik ve özel eğitim öğretmenleri birlikte çalıştık. Proje öncesi süreçte farklı branşlarda farklı okullarda görev yapmamıza rağmen hepimizin yolları bir şekilde özel gereksinimli öğrencilerle kesişmişti. Video klipte yer alan öğrencilerimiz de farklı yeteneklere sahip öğrencilerdi. Çok küçük yaştan beri bateri eğitimi alan, elektrogitar çalan, kemençe çalan farklı okullardan özel gereksinimli öğrencilerimiz vardı ve bu vesileyle yeteneklerini sergileme fırsatı buldular. Projede yer alan öğrencilerimizle yaklaşık üç aylık yoğun bir hazırlık sürecinden geçtik. Derslerinden arta kalan vakitlerinde müzik öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle sık sık bir araya gelerek provalar gerçekleştirdik. Bu vesileyle öğretmenlerimiz öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda gerek bireysel gerekse grup halinde çalışmalarla öğrencilerimizi hazırladı.

Gelelim en heyecanlı kısıma. Proje fikri nasıl ortaya çıktı?

Özel gereksinimli öğrencilerle çalışan bir grup öğretmen bir araya gelerek, toplumda “engel”, “özür” gibi kavramların içine sıkıştırılmaya çalışılan öğrencilerimizin müzik alanındaki yeteneklerini gözler önüne sererek toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik bir proje üretmeyi hedefledik. Bu hedefimizin alt amaçları da olmalıydı ve bunları da özel gereksinimli öğrencilerimizin içinde yaşadıkları kentlerinin tarihi, turistik ve kültürel tanıtımına katkı sunmaları olarak belirledik. Projemizi Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğümüze sunduk ve beklediğimizden çok daha güzel tepkiler aldık. Kocaeli Valiliğimiz himayesinde İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz ile projemizi planlama ve hazırlık sürecine başladık. Hazırladığımız video klibimizle özel gereksinimli öğrencilerimizin toplumsal hayatın önemli birer parçası oldukları ve üretkenlikleri vurgulanarak normal gelişim gösteren akranlarıyla dayanışma içerisinde olduklarında önemli işlere imza atabilecekleri görülmüş oldu.

Hayalinizde olanları gerçekleştirebildiniz mi?

Özel gereksinimli öğrencilerimizle birlikte kurduğumuz hayallerimizin sonu yok ve aslını sorarsanız onlarla birlikte sürekli yeni proje fikirleri üretiyoruz. “Engelsiz Kocaeli İçin Çal” projemiz özelinde birçok hayalimizi gerçekleştirdik diyebiliriz. Projemize ilişkin bu süreçte gerçekleşmesini dilediğimiz tek hayalimiz ülkemizin farklı il ve ilçelerinden “Engelsiz Balıkesir İçin Çal”, “Engelsiz Van İçin Çal” gibi video kliplerle sesimize cevap verilmesidir.

Çocukları, gençleri, öğretmenleri, müzisyenleri ve en önemlisi resmî kurumları bu projeye nasıl dahil ettiniz?

Projemizin Kocaeli Valiliği himayesinde gerçekleşmiş olması dolayısıyla resmî kurumların desteğini almakta zorlanılmadı ancak burada en önemli ayrıntı destek veren tüm okul ve kurumlar canı gönülden imkanlarını seferber etmeleriydi. Müzik öğretmenleri aracılığıyla fen lisesi, Anadolu liselerinden gönüllü öğrencilere ulaştık ve özel gereksinimli akranlarıyla böyle bir projede olmaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdiler. Projemizde toplamda 175 öğrenci, 30 öğretmen, dışarıdan 6 gönüllü müzisyen destek verdi. Çekimler büyük bir ekiple ilimizin 29 farklı yerinde 10 günde tamamlandı. Ülkemizin tanınmış müzisyenlerinden Bora Duran ve Serhan Yasdıman da davetimizi kırmayarak projemizde büyük bir özveriyle yer almışlardır. Kendilerine bu vesileyle bir kez daha teşekkür ederiz.

En zorlandığınız ve en keyif aldığınız olaylardan bahseder misiniz?

Projemizde yer alan fen lisesi ve Anadolu liselerimizden öğrencilerimizle özel gereksinimli öğrencilerin proje sonrasında da sosyal medyadan arkadaşlıklarını sürdürmeleri ve hediyeleşmeleri bizi en mutlu eden olaydı. Ayrıca özel gereksinimli öğrencilerimizden birisinin klip kayıt gününde “Ben kendimi buldum” sözü hepimize fazlasıyla duygusal anlar yaşattı. Bizi zorlayan tek şey ise çekim takviminin kış aylarına denk gelmesiydi. Ancak öğrencilerimizin neşesiyle bu zorluğun da üstesinden kolaylıkla gelebildik.

Bundan sonraki planınız nedir?

Engelsiz Kocaeli İçin Çal projesinin bize kattıklarının üzerine koyarak farklı sanat dallarında öğrencilerimizin yeteneklerini sergileyerek mutlu olabilecekleri yeni projeler üzerinde çalışmaktayız. Umuyoruz ki en kısa zamanda bu projelerimizle de sizlerin karşısına çıkabiliriz.

Böylesi güzel bir projeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak İçin bizler neler yapabiliriz?

Şu süreçte projemizin en çok ihtiyaç duyduğu konu, Engelsiz Kocaeli İçin Çal YouTube kanalımızda yer alan video klibimizin bolca paylaşılarak duyurulması ve böylelikle daha fazla kişiye ulaşarak toplumsal farkındalığın artırılması. Bu vesileyle bizlere projemizden bahsetme fırsatı sunduğunuz için sizlere çok teşekkür ederiz.

Dört yapraklı yoncalarımız sizlerin varlığıyla daha büyüyor. Çalışmalarınızda kolaylıklar sizinle olsun. Burhaniye’den dayanışmayla sevgilerimizi iletiyoruz herkese. Çok teşekkürler.

About

About

About

About

About

About