Engel Biziz Derneği, Dayanışma, birlikte hareket etmek, ekip olmak! SERÇEV’in başarısının ilk fark edilen özellikleri. Ve SERÇEV yıllardır bu güzel bağlarıyla birçok başarıya imza atıyor, engelleri kaldırmaya çalışıyor.

Başta kaynaştırma olmak üzere, engellilerin hayatla bağlarını güçlendiren tüm beceri alanlarına destek olmaya çalışan SERÇEV’e konuk oluyoruz bu haftaki söyleşimizde.

Dayanışma, birlikte hareket etmek, ekip olmak! SERÇEV’in başarısının ilk fark edilen özellikleri. Ve SERÇEV yıllardır bu güzel bağlarıyla birçok başarıya imza atıyor, engelleri kaldırmaya çalışıyor.

SERÇEV’in açılımı nedir? Hangi ihtiyaçla ortaya çıktı?

SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği)’dir. Merkezi Ankara’dadır. Derneğimiz; Ülkemizde dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin Serebral Palsili çocuklar ve aileleri başta olmak üzere tüm engelli bireylerin sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık alanında haklarının savunucusu ve takipçisi olmak ve bu alanda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuştur. Çok engellilik deyince aklımıza neler gelmeli?

Engellilik denildiği zaman aklımıza fiziksel, psikolojik, görme, işitme gibi engeller aklımıza gelmektedir. Çoklu engellilik durumunda ise; fiziksel, zihinsel, duygusal sorunların bir veya birkaçını birlikte yaşayan ve sosyal yaşama katılabilmek için sosyal, psikolojik ya da tıbbi destek gereksinimleri olan kişiler tanımlanmaktadır.

Dernek olarak birçok projeye imza atıyorsunuz. Bu projelerden en göze çarpan Ankara özelinde hayata geçirdiğiniz MEV Gökkuşağı okulları. Nasıl bir okul Gökkuşağı? Eğitimden yararlanmak için neler yapmak gerekir?

2006 yılında eğitim öğretime başlamış olup Türkiye’de Serebral Palsili çocuklara yönelik “Tersine Kaynaştırma Eğitimi” uygulamalarının yapıldığı tek ve model okuldur. Okulumuz özel eğitim anaokulu, ilkokul ve ortaokul olmak üzere üç okulu bünyesinde bulundurmaktadır. Özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma sınıflarında orta- ağır zihinsel yetersizlik, hafif zihinsel yetersizlik , ilkokul ve ortaokul programı uygulanmaktadır.

Kaynaştırma öğrencilerinin ihtiyaç duydukları derslerde BEP (Bireysel Eğitim Planı) Birimi tarafından belirlenen ders saati sayısı kadar destek eğitim verilmektedir. Kaynaştırma öğrencilerine önemli bir katkı sağlayan destek eğitim hizmetleri, okulumuzda oldukça yoğun ve sistemli olarak uygulanmaktadır. Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okul olduğundan öğrenci alımı Milli Eğitim Bakanlığı prosedürlerine göre yapılmaktadır.

İlgiyle takip ettiğimiz bir diğer projeniz olan Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden bahsedebilir misiniz?


Milli Eğitim Bakanlığı ile SERÇEV arasında imzalanan protokol çerçevesinde Ankara Çayyolu yerleşkesinde yapılan okul; Ortaokul sekizinci sınıfı tamamlamış olan Serebral Palsili öğrencilerin mevcut sistem içerisinde akranlarıyla öğrenimlerine devam etmelerine imkan sunarak, nitelikli işgücü olarak sektörde istihdam edilebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş yeni bir modeldir.

Çapraz kaynaştırma eğitimi verilen okulda engelli çocuklarımızın akranlarıyla birlikte eğitim almaları sağlanırken, ülke geneline modelin yaygınlaştırılması yoluyla, tüm engelli çocuklara erişilebilir eşit eğitim imkanı sunmayı hedef edinilmiştir. Radyo Televizyon, Bilişim Teknolojileri ve Tarım bölümlerinden oluşan okulda ayrıca; 29 derslik, radyo televizyon atölyeleri, bilişim teknolojileri atölyesi ve laboratuvarları, kurulum aşamasında olan 8 adet tarım atölyesi, Z-Kütüphane, 2 adet veli bekleme odası, 1 adet spor salonu, 1 adet çok amaçlı salon (konferans), toplantı salonu, müzik ve resim atölyeleri, revir, yemekhane, veli ve öğrencilerimiz için açılmış halk eğitim kursu sınıfları bulunmaktadır. Tüm mekansal detaylar ve bilişim ürünleri çoklu engele sahip Serebral Palsili çocuklar gözetilerek onların erişebilir olacağı şekilde tasarlanmıştır.

Birbirinden değerli projeleriniz içinde Türkiye’de yaşayan engellilerin en büyük sorunlarından birini de ele almışsınız. Engellilerin meslek sahibi olması. “Serebral Palsili Olmam Meslek Sahibi Olmama Engel Değil” projesiyle neler hedefliyorsunuz?


OSTİM ev sahipliğinde bir panel ve kariyer günü gerçekleştirdik. Bu etkinlikte, çeşitli okullardan mezun olmuş ya da olmak üzere olan Serebral Palsili bireyler ile Ankara sanayisinden 150 kadar şirket yetkilisini bir araya getirdik. Panel bölümünde işverenlere, Serebral Palsili bireylere ve ailelere engelli istihdamına yönelik bilgilendirme yapıldı. İkinci bölümde ise Serebral Palsili bireyler şirket yetkilileri ile birebir görüşme imkanı buldu. Bu projeyle Serebral Palsi engeline sahip bireyler için farkındalık yaratmayı, istihdamlarını kolaylaştırmayı amaçladık.

Ailelerle de ortak yürüttüğünüz çalışmalarınız var. Bunları da bilmek bizleri takip edenler açısından yararlı olacaktır.

Aileler nasıl dahil olabilir bu çalışmalara?


Genellikle çalışmalarımızı çocuklarımızla birlikte yürütüyoruz. Ailelerimize ise Serebral Palsi konusunda eğitim verip kendilerini bilinçlendiriyoruz. Buna ilişkin CP-CARE adlı bir projemiz de oldu. National Association of Professionals Working with People with Disabilities (Bulgaristan), Phoenixkm BVBA(Belçika), Asociacion Espanola De Fisioterapeutas, (İspanya), Gazi Üniversitesi, Bilgi Özel Eğitim Merkezi, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın ortaklıklarıyla Serebral Palsili çocukların ebeveynlerine ve bakıcılarının eğitilmesi için bir eğitim modülü oluşturarak mobil uygulama olarak da kullanılabilme fırsatı sağladık.

Düşündüğünüz, söylediğiniz projelerin hayat bulması nasıl bir duygu? Dışarıdan gözlem yaparken bile öyle coşkulu bir mutluluk duyuyor ki insan. Sizler içindeyken bu birlik ve beraberliği nasıl yaşıyorsunuz?


SERÇEV – Serebral Palsili Çocuklar Derneği kurulduğu günden bu yana eğitim, sağlık, kültür ve istihdam konularında birçok büyük proje gerçekleştirmiş olup Serebral Palsili çocukların ve ailelerinin hayatlarına dokunmuştur. Projelerimizle çocuklarımızın hayatlarındaki engelleri yıkmaya çalışıyoruz ve projelerin çıktılarını kendileriyle paylaşırken bu koşuşturmayı gerçekleştirmekten çok büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

Zaman ayırıp bizlere bu güzel günü yaşattığınız için çok teşekkürler. Son olarak sizlere destek olmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli? Eklemek istedikleriniz.


Serebral Palsi okumaya, eğlenmeye, öğrenmeye ve arkadaşlığa engel değildir. Bizlere destek olmak isteyen insanlar, Serebral Palsili bireylerin günlük hayatını kolaylaştırmaya çalışan derneğimize www.sercev.org.tr den bağış yapabilir. Aldığımız bağışlar şeffaf bir şekilde ihtiyaç sahibi Serebral Palsi engeline sahip bireylerin hayatını kolaylaştırmak için kullanılıyor. Teşekkür ediyoruz.

About

About

About

About

About

About