Sorularla başladı bizim yolculuğumuz. Engellilik ve engel kavramlarını sorgularken işte burada bulduk kendimizi.
Engel nedir?
Bu soruya verilen cevaplar, burada olmamızın büyük ölçüde nedeni. Türkiye’de yaygın olarak kullanımı için Türk Dil Kurumunun tanımlamasını paylaşmak yerinde olacaktır.
Bir şeyin gerçekleşmesini önleyen sebep, mâni, mahzur, müşkül, pürüz, mânia, handikap. Engeli, herhangi bir yolu kapamak için konulan nesne/bariyer olarak tanımlayan Türk Dil Kurumu, engelliyi ise şu şekilde açıklıyor. Engeli olan, mânialı. Vücüdunda eksik veya kusuru olan.
Engelliyle eşleştirilen kelimeler ve tanımlamalara da bir bakalım. Bu tanımlamalar yıllardır birbiriyle yer değiştirsede ülkemizde resmî olarak kullanılageldi.
Özürlü; Özrü olan, engelli. Kusuru olan, defolu. Gelişimin türlü yanlarıyle öğrenme gücü gibi süreçlerin birisi ya da birkaçında yetersiz ya da sakat olan (kişi). Sakat; Vücudunda hasta veya eksik bir yanı olan, engelli, özürlü. Malûl; Sakat, hasta kimse. Çürük; İş göremez, hastalıklı.
Özürlü, sakat, malûl, çürük gibi kelimeler beş yıl öncesine kadar resmî olarak kullanılıyordu. Ancak duyarlı kesimlerin mücadelesiyle bu kavramlar incitici oldukları gerekçesiyle yasaklandı. Hukuki olarak bu sözcüklerin yerine engelli sözünün benimsenmesi kararı alındı.
Bu sözcükleri olumsuz bir anlam ve değer yüklü olduğu gerekçesiyle kullanmamak bizler için oldukça kıymetli. Ancak asıl kırıcı olanın bu sözcükler olmadığını, sözcüklerle ifade edilen grupların içinde olduğu mevcut güç koşullar ve olumsuz toplumsal konumları olduğunu düşünüyoruz.
Yine bizce engelli kavramı, kişinin bazı özellikleri ya da toplumun yapısı ile koşulları nedeniyle diğer bireylerle eşit haklara sahip olmadığını, “engellendiğini” ifade eden bir kavramdır.
O yüzden engelin bizler olduğunu biliyoruz.
Engelleri kısa vadede yok edemeyeceğimizin de farkındayız.
Dernek olarak, sistemli ve sosyal anlamda atacağımız ufak adımlarla en başta bilinçlerde oluşan engelleri iyileştirme çabasında olacağız. Bizim için burası topluluk olma yolunda bir buluşma noktası. Birlikte öğreneceğimiz nice paylaşımları büyüteceğimiz. Kendimizi ifade etme yollarımızla biz olacağız, çoğalacağız. Çünkü yalnız olmadığımızı biliyoruz. Çünkü dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir gerekçeyle/nedenle engellenmemiş bir birey olmadığına inanıyoruz.
Tekrar başa dönersek bizler hâlâ engelsizliğe giden yolda sorular soruyor ve cevaplar arıyoruz. Aramaya da devam edeceğiz.
Son olarakta bu hayali gerçekleştirmemizde bize en büyük motivasyonu ve gücü veren, ‘haydi artık başlamalıyız’ dedirten ancak ne yazık ki aramızdan çok erken ayrılmış olan JANSET GÜRBÜZ’ü yani kimimizin öğretmeni, kimimizin annesi, kimimizin dostu olan o güzel kadını yaptığımız her projede anmaktan gurur duyacağız.
Bu güzel insanı daha yakından tanımak isterseniz, aşağıdaki linklere tıklayabilirsiz...
Işıklar içinde uyu!
Derneğimizin yönetim kurulunu oluşturan kadromuz...
Engelsiz yaşamak için 'Engel Biziz'
'Engel Biziz'le yeniden oyunlar oynayalım
'Hepimiz eşitiz engeller olmasa'
'Özel eğitim olmadan çağdaş eğitim olmaz...'
'Senin öncelliklerin benimkilerle aynı olmayabilir'
'Hepimiz engelsiz bir bütünün parçalarıyız...'
'En büyük engel bilmemezliktir...'
Derneğiğimizin amaçları, ilkeleri ve hedefleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için derneğimizin tüzüğünü okuyabilirsiniz.
Janset Gürbüz Engel Biziz Derneği Resmi Banka Hesap Numarası:
Banka Adı: Türkiye İş Bankası
Hesap Sahibi: Janset Gürbüz Engel Biziz Derneği
IBAN: TR52 0006 4000 0012 1220 7450 91
Adres: Kocacami Mah. Hürriyet Cad. Burhaniye-Balıkesir
Şentürkler İş Merkezi No:43
GSM: (+505) 71 71 170
E-Posta: bilgi@engelbiziz.com
Pazartesi - Cuma : Saat 10:00 - 16:00